26.06.12

Велосипедисти вимагають від Президента усунути перешкоди розвитку велоруху

26 червня 2012, Київ. - Велосипедисти передали керівництву держави петицію з вимогою усунути перешкоди розвитку велоруху в Україні. Незважаючи на дощ, вони проїхали колоною до Адміністрації Президента, громадських приймалень Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, де передали петицію з понад тисячею підписів велосипедистів з усієї України.
Нагадаємо, що під час проведення Всеукраїнського Велодня, членами Громадської організації "ВЕЛОПОЛТАВА" збирались підписи серед полтавських велолюбителів. Загалом в Полтаві було зібрано 200 підписів під петицією.

Велосипедисти вимагають, щоб була розроблена комлексна державна програма розвитку велотранспорту, а також були розроблені та внесені зміни до Державних будівельних норм, державних стандартів та Правил дорожнього руху - шляхом створення робочих груп у відповідних міністерствах та установах, із залученням іноземних експертів та представників велоспільнот. Нормативні документи, згідно з якими має розвиватися велорух в Україні, застарілі та недосконалі, і тому дуже сильно стримують розвиток велоруху, стверджують велосипедисти.
"Одним із прикладів недосконалості , але далеко не єдиним, є те, що Державні будівельні норми передбачають тільки один тип велосипедної інфраструктури - велодоріжку, через що на більшості українських вулиць неможливо облаштувати проїзд велосипедистів. Правила дорожнього руху фактично криміналізують велосипедста, змушуючи його рухатися тільки велодоріжкою, навіть якщо нею неможливо проїхати (як часто стається, якщо вона спроектована згідно з ДБН). Тож якщо велосипедист обирає об'їхати перешкоди по дорозі, він змушений порушувати ПДР. Згідно з ПДР, велодоріжками мають рухатися також і мопеди, які розвивають значно вищу швидкість, ніж велосипедист, тому ПДР фактично створюють додаткові небезпеки для велосипедистів", - прокоментувала координаторка Асоціації велосипедистів Києва Ірина Бондаренко.
"Велотранспорт вирішує транспортні проблеми у містах, є екологічною альтернативою автомобілям. Чим більше велосипедних поїздок здійснюють люди - тим вища безпека дорожнього руху. Велосипед - цивілізаційний вибір багатьох громадян Європи та Америки, його розвиток є пріоритетом розвитку міст та громад", - йдеться у петиції.

Немає коментарів:

Дописати коментар