22.09.11

Всесвітній день без авто в Полтаві

Зранку 22 вересня активісти громадської організації "ВелоПолтава" зібралися на перетині вулиць Жовтнева і Сінна біля початку Каштанової алеї, щоб провести невеличку акцію з нагоди Всесвітнього дня без авто. Напередодні цього дня вони надіслали листи міському голові Олександру Мамаю, голові облдержадміністрації Олександру Удовіченку, голові обласної ради Івану Момоту з пропозицією долучитися до цієї ініціативи і приїхати на роботу на велосипеді. Також про захід було повідомлено читачів Інтернет-видань.
На місце збору приїхали 15 велосипедистів, серед них були 6 держслужбовців облдержадміністрації й 1 депутат обласної ради. Перехожим учасники заходу роздавали листівки про переваги їзди на велосипеді та поради водіям щодо покращення якості повітря.
Організаторам акції відомо також, що багато велосипедистів їздять не тільки цього дня на роботу чи навчання. Як підтвердження - фотографії велосипедистів, які вони надіслали на прохання організаторів.
 
В Європі та декількох містах України День без авто проходить у рамках Європейського тижня мобільності (ЄТМ), мета якого:
  • привернути увагу людей до проблем, які спричиняє надмірне використання моторизованого транспорту і заохотити їх (людей) вирішувати ці проблеми. ЄТМ – це кампанія, яка покращує міське середовище і умови життя в ньому; 
  • спонукати органи місцевого самоврядування звернути увагу на необхідність транспортного планування,  запроваджувати та пропагувати сталі види пересування, та допомагати людям у виборі розумніших, здоровіших способів пересування - альтернатив автомобілю.
 
Вперше під такою назвою кампанія пройшла у 2002 році (10 років) і проходить щорічно 16-22 вересня. Причиною стало: забруднення повітря, викиди СО2, шум, аварії, погіршення здоров’я населення. В цілому заходи, що проводяться в рамках ЄТМ, в основному зосереджені на створенні інфраструктури для велосипедистів та пішоходів, уповільненні руху, покращенні транспортної доступності та підвищенні обізнаності про стале подорожування.
Для органів самоврядування ЄТМ є унікальною нагодою, яка стається раз на рік, і яка дає можливість випробувати нові схеми транспортування в місті, проінформувати жителів про плани розвитку транспортного сполучення. ЄТМ – це позитивний імідж влади.
Що таке - «Європейський тиждень мобільності» можна почитати в ПОСІБНИКУ.

Сьогоднішнім заходом велосопедисти ГО "ВелоПолтава" черговий раз демонструють приклад здорового способу життя усім полтавцям та впроваджують ідею необхідності захисту навколишнього середовища рідного міста.


Що вже було зроблено:
Плануємо велодоріжки
Година Землі 2011
Наш невеликий внесок для відродження дендропарку
Велосезон 2011 відкрито!

Немає коментарів:

Дописати коментар